Pączki serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ser

    250 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier

    50 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    125 g
  • cukier puder

    do smaku
  • spirytus

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • smalec

    2 (do smażenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka.
W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 17.02.2014 18:42
Bardzo lubię takie pączusie.Pyszne!
krystyna330 17.02.2014 16:34
ale pyszności mniam
mitek111 17.02.2014 16:34
w sam raz na raz:)
kornelcia 17.02.2014 15:20
smakowite..pycha
Marta1986 17.02.2014 15:18
pyszne mniam
magda1976 17.02.2014 14:51
Bardzo lubię takie pączki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat