Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki ryżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
masło 3 łyżki
cukier 3 łyżki
drożdże 1 dkg
skórka z pomarańczy 1/2
orzechy włoskie 3 łyżki
rodzynki 4 łyżki
olej do smażenia
skórka z cytryny 1/2
mąka 5 łyżek
rum 1 łyżka
mleko 1/2 litra
sól
ryż do risotto 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: pączki ryżowe

Orzechy i wiśnie siekamy ,rodzynki płuczemy,osuszamy polewamy rumem i odstawiamy na godzinę.Mleko gotujemy z solą i jedną łyżeczką cukru,na wrzątek wsypujemy ryż,gotujemy przez 10 min co jakiś czas mieszając,odcedzamy dodajemy masło i mieszamy,następnie studzimy.Oddzielamy żółtka od jajek,do masy ryżowej dodajemy żółtka otarte skórki z cytrusów i pokruszone drożdże,całość mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę i rodzynki.Białka ubijamy na pianę dodajemy pozostały cukier i wlewamy do przygotowanej masy,wszystko dokładnie mieszamy.W rondlu rozgrzewamy olej,za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki powinny być nieco podłużne,smażymy z obu stron przez siedem minut.Pączki można posypać cukrem pudrem i skórką pomaranczowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 03.05.2012 09:53
super
Ewelina38 30.05.2011 09:38
fajne, jeszcze takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak