Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki Rafaello

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 10 dkg
mąka pszenna 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3,2% 2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 7 sztuk
drożdże świeże 10 dkg
cukier kryształ 10 dkg
sól do smaku
spirytus 1 kieliszek

Nadzienie

ciastka 50 sztuk kokosowych jak rafaello

Polewa

czekolada mleczna 1 tabliczka
biała czekolada 2 tabliczki
wiórki kokosowe 100 gram

Ponadto

olej do smażenia 1,5 litra

Porada

Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki Rafaello

Kroki postępowania

1
Najpierw robimy rozczyn: Pokruszone drożdże, 7 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę.
Krok 1 - Pączki Rafaello foto
2
10 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas mieszać łyżką. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Krok 2 - Pączki Rafaello foto
3
Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy czekoladkę i przykrywamy drugim "wolnym" krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki naciągając przy tym ciasto. Mniejszą szklanką wykrawamy środek. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką.
Krok 3 - Pączki Rafaello foto
4
W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy kokosem.
Krok 4 - Pączki Rafaello foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 24.01.2015 20:55
Pysznie wyglądają
Wacław 24.01.2015 14:17
przepyszne pączki !
Małgorzata Pin 24.01.2015 11:54
pycha palce lizać:)
Jadwiga/Jaga85 24.01.2015 10:47
Przepyszne!!
R'n'G Kitchen 24.01.2015 10:26
Cudownie się prezentują :)
Mniam 24.01.2015 09:53
Wspaniale wygląda ten pączek, aż chce się go ugryźć :)
Magula 24.01.2015 09:48
wyglądają obłędnie
jola91 23.01.2015 22:10
Cudowne pączusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak