Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki ptysiowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 60 g
mąka przenna 15 dag
sól szczypta
woda 200 ml
jajko 4 szt
cukier puder
pergamin
olej do smażenia 0,5 litra
powidła 1 wiśniowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki ptysiowe

Pergamin potnij w kwadraty . Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli ,wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Chwilę przestudź, a następnie podawaj po jednym jajku , ciągle mieszając. Rozgrzej olej. Ciastem napełnij szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładaj na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Gdy samo zacznie odchodzić od papieru, zdejmij go .Smaż z obu stron na złoto . Oprósz pudrem . Podawaj z powidłami :)
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 03.02.2013 17:43
pyszne polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak