Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pomarańczowe
Kroki postępowania
W mące wysypanej do miski lub na stolnicę robimy dołeczek na środku,wlewamy powstały rozczyn ,dodajemy ubite jajka i aromat pomarańczowy,zagniatamy ciasto ,dobrze je wyrabiając ,na koniec wlewamy rozpuszczone masło lub margarynę oraz połowę skórki pomarańczowej-resztę zostawiamy do posypania pączków,oraz spirytus i ponownie zagniatamy.
Przykrywamy ciasto ściereczką bawełnianą i odstawiamy na około 1-1,5 godz aby ciasto dobrze wyrosło. Gdy podwoi objętość ,formować wałeczki o średnicy 6 cm i kroić na plastry o gr 2,3 cm i spłaszczyć a na środek dać odrobinę nadzienia z dżemu lub marmolady-lepsza jest marmolada bo nie wypływa z ciasta i nie przypala pączków.
Lukier: Cukier puder zalewamy wodą ,gotujemy syrop ,dodajemy ocet i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu po czym ciepłym lukrem lukrujemy każdego pączka z osobna,posypać pozostałą skórką pomarańczową .