Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki pomarańczowe

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 4 dag
mleko 200 ml
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier drobny 4 łyżki
aromat pomarańczowy
cukier waniliowy 16 g
masło stopione 10 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 6 dag
spirytus 50 ml
marmolada 150 g
lukier
cukier puder 1 szklanka
woda letnia 5 łyżek
ocet 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,mieszamy z podgrzanym wcześniej ciepłym mlekiem ,dodajemy 5 łyżek mąki do rozczynu i zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski ,dodajemy żółtka i ubijamy mikserem,razem z pozostałym cukrem na puszystą masę .


W mące wysypanej do miski lub na stolnicę robimy dołeczek na środku,wlewamy powstały rozczyn ,dodajemy ubite jajka i aromat pomarańczowy,zagniatamy ciasto ,dobrze je wyrabiając ,na koniec wlewamy rozpuszczone masło lub margarynę oraz połowę skórki pomarańczowej-resztę zostawiamy do posypania pączków,oraz spirytus i ponownie zagniatamy.

Przykrywamy ciasto ściereczką bawełnianą i odstawiamy na około 1-1,5 godz aby ciasto dobrze wyrosło. Gdy podwoi objętość ,formować wałeczki o średnicy 6 cm i kroić na plastry o gr 2,3 cm i spłaszczyć a na środek dać odrobinę nadzienia z dżemu lub marmolady-lepsza jest marmolada bo nie wypływa z ciasta i nie przypala pączków.
Krok 1 - Pączki pomarańczowe foto
2
Formować w kulki i układać na blacie w celu ponownego wyrośnięcia. W rondlu szerokim rozgrzewamy tłuszcz do smażenia do 170* i wkładać partiami pączki i smażyć z obu stron na złocisty kolor około 5 min.


Lukier: Cukier puder zalewamy wodą ,gotujemy syrop ,dodajemy ocet i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu po czym ciepłym lukrem lukrujemy każdego pączka z osobna,posypać pozostałą skórką pomarańczową .
Krok 2 - Pączki pomarańczowe foto
3
Smacznego życzę;)
Krok 3 - Pączki pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 16.09.2013 07:32
Podeślij mi te ze zdjęcia :)
Jadwiga/Jaga85 15.09.2013 14:55
Z lukrem- moje ulubione!
babeczka007 15.09.2013 14:32
Aromatyczne pączusie :)
bogusia19 15.09.2013 12:37
smakowicie wyglądają
LoLa 15.09.2013 12:31
super pączusie mniam
dodi 15.09.2013 12:11
ale apetytu na pączki narobiłaś
Aleksandra/Olcia 15.09.2013 12:09
musa byc pyszne
Konczi 15.09.2013 11:58
są wprost idealne
Ilona_eS 15.09.2013 11:41
ale mi smaka narobilas. wygladaja bardzo apetycznie:)
IwonaDD 15.09.2013 11:21
wyszły idealne !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak