Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki po bawarsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 3 dag
mleko 3,2% 1/4 Litra
mąka krupczatka 50 dag
masło 10 dag
cukier 10 dag
jajko 2 szt
sól szczypta
skórka z cytryny 1 lyżka
rodzynki 15 dag
olej 1 Litr
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki po bawarsku

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak