Pączki najlepsze jakie jadłam

Pączki najlepsze jakie jadłam

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki plus mąka do podsypania

    0,5 kg
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    12 dkg
  • masło

    10 dkg
  • spirytus

    0,5 kieliszka
  • żółtko jajek

    5 szt
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • lukier

  • sok z połówki cytryny

  • cukier puder

  • olej do smażenia

  • mieszanka kandyzowana

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki najlepsze jakie jadłam

Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki ,łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu.Ponownie zostawiamy aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy.Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem że mam stałą temperaturę. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną.Możemy też pączki oprószyć cukrem pudrem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Wojt@s
[email protected] 18.06.2013 09:56
bomba muszę spróbować
misia53 12.04.2013 16:28
na pączusia zawsze pora.... jak go nie zjem , jestem chora!
ALAGOR 16.02.2013 22:49
łasuchowe pyszności
alaaa 05.02.2013 21:50
zależy jak duże zrobisz około 16-18 szt
[email protected] 05.02.2013 21:18
ile pączków wyjdzie z tego przepisu
[email protected] 05.02.2013 21:16
spróbuje z chęcią
anemon 31.01.2013 14:07
Przepis jak najbardziej na czasie, w końcu mamy karnawał, a za moment Tłusty Czwartek.
Katarzyna/kate1980 28.01.2013 14:11
cudowne
Joanna23 28.01.2013 10:37
pycha
teresa18 27.01.2013 16:53
mniam marzę o domowych paczusiach

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat