Przepis i sposób przygotowania na: Pączki najlepsze jakie jadłam
Pączki to tradycyjny polski wypiek, który chętnie zjadamy na drugie śniadanie lub deser.
To również wypiek, który kojarzy się nam z Tłustym Czwartkiem. Wtedy szukamy dobrego przepisu na pączki, który nas poprowadzi i pozwoli upiec te okrągłe, puszyste pyszności.
Zaczyn z drożdży do pączków:
Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak zrobić dobre ciasto na pączki?
Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje - około 20 min.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić.
Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawiamy aż pączki podrosną.
Jak usmażyć dobre pączki?
Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy.
Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem że mam stałą temperaturę. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną. Możemy też pączki oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić lukier do pączków?
Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.