Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki na piwie

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka pszenna 1 kg
mleko 0,5 szklanki
masło 0,5
cukier 0,5 szklanki
piwo 1 szklanka
żółtko jajek 8
drożdże 100 gram
spirytus 1 kieliszek
cukier waniliowy

dodatkowo

dżem 3 słoiki
cukier puder
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na piwie

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy, w osobnych naczyniach podgrzewamy piwo oraz mleko. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty kogiel – mogiel. Do utartych żółtek dodajemy drożdże i dalej miksujemy, do czasu aż się rozpuszczą. Następnie małymi porcjami dodajemy na przemian wszystkie pozostałe składniki, kiedy ciasto jest już zbyt gęste na miksowanie to zaczynamy wyrabiać ręką. Kiedy wszystko połączymy (masa jest dość kleista), oczyszczamy rękę mąką, lekko podsypujemy blat i zaczynamy ugniatać. Według tradycji 100 razy : ) lecz ja to robię nieco dłużej. Jeśli w trakcie ugniatania ciasto zaczyna się kleić to lekko je podsypujemy (staraj się nie dawać dużo mąki). Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość ok 1-1,5 cm, wykrawamy krążki. Ja robię zawsze pączki w dwóch wielkościach, mniejsze wykrawam tradycyjną literatką, a te duże zwykłą szklanką. Pączki przekładamy na czyste, lniane ściereczki. Jeśli robisz je zimą to najlepiej blisko kaloryfera lub innego źródła ciepła. W zależności od temperatury w pomieszczeniu po ok. 1,5h – 2h pączki powinny już ładnie wyrosnąć.
Krok 1 - Pączki na piwie foto
2
Do głębokiej patelni (ja używam takiej z bardzo grubym dnem, aby olej się nie palił) wlewamy litr oleju i nastawiamy na gaz. Na gorący olej wrzucamy pączki pozbawiając je wcześniej z mąki, jeśli są nią opruszone.
Krok 2 - Pączki na piwie foto
3
Smażę na najmniejszym płomieniu, jak złapią kolor to obracam na drugą stronę i lekko dociskam widelcem, aby obwódka się nieco zrumieniła.
Krok 3 - Pączki na piwie foto
4
Ostudzone faszerujemy dżemem i posypujemy cukrem pudrem. Dżem nakładam za pomocą strzykawki do kremów przy użyciu długiej końcówki.
Krok 4 - Pączki na piwie foto
5
podanej porcji wyszło mi 25 sztuk małych pączków oraz 32 sztuki dużych.
Krok 5 - Pączki na piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.08.2016 15:17
wow !!! ale produkcja, super !
Grazyna0211 02.08.2016 10:31
fajny przepis
Iwusia 01.08.2016 23:14
oooooo tak !!! pączusie !!
Wafelek2601 01.08.2016 21:24
Świetne pączki
MAR3STA 01.08.2016 20:47
Pyszne pączki
RenataZ-et 01.08.2016 18:42
pyszne pączki :)
noninka77 01.08.2016 17:55
Uwielbiam domowe pączki :)
Lis 01.08.2016 17:26
Wyglądają niezwykle apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak