Pączki na parze

Pączki na parze

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • masło

    15 dag
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    500 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie wsypać cukier i dobrze rozmieszać. Tak przygotowany rozczyn z drożdży dodać do mąki, jajka, soli i cukru. Wyrobić ciasto pod koniec dodając roztopione masło.

Gotowe ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać krążki i ponownie odstawić aż lekko wyrosną.

Do garnka nalać wody, obwiązać gazą lub pieluchą tetrową i zagotować wodę. Kiedy woda będzie się gotować należy ułożyć kluski na gazy tak, aby się nie stykały, przykryć drugim garnkiem i gotować około 9-10 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem drewnianym czy są dobre w środku. Podawać ze śmietaną lub dżemem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luca992 26.06.2017 17:36
aż się zarejestrowałam by ten przepis skomętować. szukałam przepisu a znalasłam jakąś masakrę. przepis, nie określa ilości mąki oraz jego typu, żałosne! a polubienia tego przepisu wynikają tylko i wyłącznie z ładnie zrobionych zdjęć
mic 21.01.2014 12:52
jakie rowne swietne
pestka 09.09.2013 07:45
to jest bardzo ciekawa propozycja
aisza1 10.03.2013 07:11
na parze nie robiłam, ale apetycznie wyglądają
Botwinka 22.01.2013 10:43
muszę koniecznie wypróbować ten przepis,świetne pączki :)
Krystyna32 24.10.2012 09:19
super
sara1 04.10.2012 16:21
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat