Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM )
ROZCZYN:
Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem.
Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
CIASTO:
Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli.
Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
FARSZ:
Kaszę gotujemy na sypko.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut.
Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki.
Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C).
Zajadamy!