PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM )

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ROZCZYN

  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko ciepłe

    85 ml
  • cukier

    1 łyzka
  • mąka pszenna

    1 łyzka

CIASTO

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • mleko ciepłe

    125 ml
  • sól

    1 szczypta
  • spirytus

    1 łyzka
  • masło

    35 g
  • olej

    1 łyzka

FARSZ

  • wątróbka drobiowa

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • kasza gryczana

    50 g
  • sól

    1 łyzeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • majeranek Prymat

    1 szczypta
  • słodka papryka Prymat

    1 szczypta

DODATKOWO

  • olej do smażenia

    500 ml
  • parmezan starty

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem.

Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

CIASTO:

Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

FARSZ:

Kaszę gotujemy na sypko.

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut.

Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki.

Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C).

Zajadamy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 28.10.2015 10:11
Łał świetne :)
Ada-Gaba 02.10.2015 18:41
ciekawy przepis
strzelec02 10.09.2015 10:07
Oryginalne danie.
Mniam 18.08.2015 11:24
Bardzo oryginalny i smaczny pomysł :)
ilka01 17.08.2015 18:38
Świetny przepis
Justi2401 17.08.2015 17:18
Rewelacyjny pomysł na pączki :)
Wafelek2601 17.08.2015 17:18
Ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat