Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki na orkiszu i maślance Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

mąka orkiszowa 300 g typ 650
mąka pszenna 700 g typ 500
masło 250 g
jajko 2
żółtko jajek 6
drożdże świeże 150 g
mleko 3,2% 1/2 szk
maślanka 1/2 szk
ocet 2 łyżka
cukier 1/2 sz
cukier waniliowy 16 g
sól 2 szczypta
marmolada

Lukier

cukier puder 1/2 szk
cukier puder 1/2 szk trzcinowy
kakao 5 łyżka rozpuszczalne
śmietana 18 proc 4 łyżka
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na orkiszu i maślance Zewy

Kroki postępowania

1

W rondelku stopić masło i przestudzić.
Krok 1 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
2
Maślankę nalać do szklanki aby złapała pokojowej temperatury.
W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł.
Krok 2 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
3
Do miski przesiać obie mąki,
Krok 3 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
4
Białka 6 jajek oddzielić od żółtek.
W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch.
Krok 4 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
5
Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite żółtka i zaczyn oraz ocet i maślankę i lekko wymieszać.
Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 5 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
6
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta.
Krok 6 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
7
Pączki układać łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie lub stolnicy.
Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.
Krok 7 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
8
Gdy podrosną smażyć na tłuszczu ( smalec, olej czy frytura ) z obu stron na rumiano.
Krok 8 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto
9
Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać np. na blasze wyłożonej grubsza warstwą ręcznikiem papierowym.
Utrzeć lukier.
Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.
Krok 9 - Pączki na orkiszu i maślance Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 24.02.2015 20:21
Dziękuję :)
joanna43 22.02.2015 17:04
ale piękne
IwonaDD 22.02.2015 17:03
fajna wersja pączków
Kolorowa 22.02.2015 16:44
ciekawe ;)
Bernadeta1 22.02.2015 16:40
ślinka leci na widok tak smacznych pączków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak