Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki luksusowe z pomarańczowym lukrem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 400 g, jasna typ 630
żółtko jajek 4
masło 50 g
cukier 1/4 szkl.
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 180 ml
sól 1 szczypta
wódka 1,5 łyżki
olej do smażenia 1 l
dżem porzeczkowy 3-4 łyżki

Lukier

cukier puder 1/2 szkl.
pomarańcza 1/2

Porada

Przepis zaczerpnięty z bloga "Moje wypieki" - u mnie z pół porcji i zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki luksusowe z pomarańczowym lukrem

1. Masło rozpuść i ostudź.
Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw, drożdże powinny się spienić. Resztę mąki przesiej i dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiaj mikserem. Na koniec dodaj masło. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, można dosypać trochę mąki, by uformować je w kulę. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.

2. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm grubości. Szklaneczką o śr. 6-7 cm wykrawaj kółka, odkładaj na blaszkę. Część kółek nadziałam dżemem i uformowałam kulki. Zostawiamy pączki do ponownego wyrośnięcia, tak na 20 minut.

3. W szerokim rondlu rozgrzej olej, oleju tyle by pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna garnka. W tym przypadku dobrze się sprawdza termometr cukierniczy bo optymalna temperatura to 175 st. C. Ja nie mam termometru, więc zmniejszałam i zwiększałam ogień, przez co niektóre pączki są jasniejsze a inne trochę ciemniejsze (szybciej się smażyły). Wszystkie były w środku dobrze usmażone. Pączki wykładaj na ręcnik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.

4. Cukier puder utrzyj z 1-2 łyżkami soku pomarańczowego, dodaj otartą skórkę z 1/2 pomarańczy i udekoruj ostudzone pączki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.04.2016 11:54
muszą być pyszne
Barbara13 13.01.2016 21:09
Uwielbiam domowe pączki
Misia13 13.01.2016 10:03
mmmm, apetyczne ;-)
ilka01 13.01.2016 00:13
pyszności...:)
dollce 12.01.2016 21:20
Smakowite :)
misia123410 12.01.2016 20:06
Bardzo apetyczne:)
cukiereczek 12.01.2016 18:35
wyglądają apetycznie
dorota w 12.01.2016 18:35
Śliczniutkie!
joannaa24 12.01.2016 18:23
Uwielbiam pączki :))
ania2610 12.01.2016 16:25
pycha, pozachwycam się u innych, bo po moich sobotnich - już tylko wspomnienie!:)
Wiesława1 12.01.2016 16:24
pyszne muszą być
sliwka 12.01.2016 16:20
Uwielbiam , pychota;))
mirosława4 12.01.2016 16:07
apetyczne !
Motorek 12.01.2016 15:55
bardzo dobre
w mojej kuchni 12.01.2016 14:17
wyglądają pysznie
Habibi 12.01.2016 14:12
Ja właśnie jestem w trakcie przygotowywania pieczonych pączków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak