Pączki karnawałowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    6,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • drożdże świeże

    10 dag
  • mleko

    1,5 szklanki
  • woda letnia

    ok. 1/2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • ocet

    1,5 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • marmolada

    ulubiona
  • olej do smażenia

    1 litr

Lukier

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • gorąca woda

    1-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki karnawałowe foto
Rozczyn: do miseczki wlewam szklankę letniego mleka, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki karnawałowe foto
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, dodaję roztrzepane jajka - wszystko mieszam.
Krok 3 - Pączki karnawałowe foto
Następnie dodaję rozpuszczone (ostudzone) masło, ocet, lekko ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz letnią wodę (tyle, ile trzeba, aby dobrze się zagniotło).
Krok 4 - Pączki karnawałowe foto
Zagniatam ciasto i wyrabiam, aby ładnie się napowietrzyło (nie powinno kleić się do ręki). Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pączki karnawałowe foto
Ciasto powinno podwoić objętość.
Krok 6 - Pączki karnawałowe foto
Łyżką (oprószoną w mące) odrywam po porcji ciasta, rozpłaszczam, nakładam marmoladę - zlepiam i formuję pączki.
Krok 7 - Pączki karnawałowe foto
Pączki przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Krok 8 - Pączki karnawałowe foto
W garnku rozgrzewam olej i smażę pączki na małym płomieniu z obu stron na złoty kolor (ok. 2 min. z każdej).
Krok 9 - Pączki karnawałowe foto
Podczas smażenia wrzucam po małym kawałku obranego ziemniaka, co zapobiega przypalaniu się tłuszczu. Odsączam pączki, wyjmuję i przekładam na papierowe ręczniki. Wszystkie składniki lukru mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodaję trochę więcej wody) i lukruję ostudzone pączki.
ania2610
Ważne, aby wszystkie składniki miały temp. pokojową, ciasto drożdżowe nie lubi też przeciągów. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 05.02.2016 19:21
Nie ma jak domowe paczusie
kuchcik89 05.02.2016 18:55
smakowite, domowe pączki są o niebo lepsze od tych kupnych :)
mirosława4 05.02.2016 18:26
apetyczne !
krokus 05.02.2016 18:21
domowe najlepsze
ania2610 05.02.2016 18:10
coś w tym jest - zjadłam wczoraj 4 i dobry humor mnie nie opuszczał :)
agaK. 05.02.2016 17:39
Jedz pączusie, będziesz miał uśmiechniętą buzię;P Pycha:)
Jadwiga/Jaga85 05.02.2016 15:34
super pączki
Janina 05.02.2016 15:29
Najlepsze domowe;))
Ewelina1991 05.02.2016 14:46
wspaniałe pączusie!!!
Motorek 05.02.2016 14:17
pyszniutkie pączuchy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat