Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki karnawałowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 6,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
drożdże świeże 10 dag
mleko 1,5 szklanki
woda letnia ok. 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 10 dag
sól 1/3 łyżeczki
ocet 1,5 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
marmolada ulubiona
olej do smażenia 1 litr

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki
gorąca woda 1-2 łyżeczki

Porada

Ważne, aby wszystkie składniki miały temp. pokojową, ciasto drożdżowe nie lubi też przeciągów. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki karnawałowe

Kroki postępowania

1
Rozczyn: do miseczki wlewam szklankę letniego mleka, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki karnawałowe foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, dodaję roztrzepane jajka - wszystko mieszam.
Krok 2 - Pączki karnawałowe foto
3
Następnie dodaję rozpuszczone (ostudzone) masło, ocet, lekko ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz letnią wodę (tyle, ile trzeba, aby dobrze się zagniotło).
Krok 3 - Pączki karnawałowe foto
4
Zagniatam ciasto i wyrabiam, aby ładnie się napowietrzyło (nie powinno kleić się do ręki). Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki karnawałowe foto
5
Ciasto powinno podwoić objętość.
Krok 5 - Pączki karnawałowe foto
6
Łyżką (oprószoną w mące) odrywam po porcji ciasta, rozpłaszczam, nakładam marmoladę - zlepiam i formuję pączki.
Krok 6 - Pączki karnawałowe foto
7
Pączki przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Krok 7 - Pączki karnawałowe foto
8
W garnku rozgrzewam olej i smażę pączki na małym płomieniu z obu stron na złoty kolor (ok. 2 min. z każdej).
Krok 8 - Pączki karnawałowe foto
9
Podczas smażenia wrzucam po małym kawałku obranego ziemniaka, co zapobiega przypalaniu się tłuszczu. Odsączam pączki, wyjmuję i przekładam na papierowe ręczniki. Wszystkie składniki lukru mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodaję trochę więcej wody) i lukruję ostudzone pączki.
Krok 9 - Pączki karnawałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.02.2016 19:21
Nie ma jak domowe paczusie
kuchcik89 05.02.2016 18:55
smakowite, domowe pączki są o niebo lepsze od tych kupnych :)
mirosława4 05.02.2016 18:26
apetyczne !
krokus 05.02.2016 18:21
domowe najlepsze
ania2610 05.02.2016 18:10
coś w tym jest - zjadłam wczoraj 4 i dobry humor mnie nie opuszczał :)
agaK. 05.02.2016 17:39
Jedz pączusie, będziesz miał uśmiechniętą buzię;P Pycha:)
Jadwiga/Jaga85 05.02.2016 15:34
super pączki
Janina 05.02.2016 15:29
Najlepsze domowe;))
Ewelina1991 05.02.2016 14:46
wspaniałe pączusie!!!
Motorek 05.02.2016 14:17
pyszniutkie pączuchy
Beatris 05.02.2016 14:06
Wyglądają bardzo smakowicie:)
halina17 05.02.2016 13:53
Domowe dobre pączki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak