Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki inaczej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
mleko 1 szklanka
olej 60 gram
drożdże 15 gram
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki inaczej

Do rondelka włożyć masło i mleko, podgrzewać, aż tłuszcz się roztopi, przestudzić. Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, dodać do letniego mleka z masłem. Do miski przesiać mąkę (jeżeli używacie suchych drożdży teraz wymieszajcie je z mąką i cukrem), dodać zawartość rondelka, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na 1- 2 godziny, do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 5- 10 części, formować kule, nadziewać i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do podrośnięcia na 30- 60 minut. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.07.2013 19:25
fantastyczne
eMMe 02.06.2013 12:40
Fajny przepis:)
aisoglam 02.06.2013 11:32
Pycha! I mniej kaloryczne od tradycyjnych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak