Pączki II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • żółtka

    3 szt
  • mleko

    130 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • spirytus

    1-2 łyżki
  • masło

    15 g
  • drożdże

    20 g świeże
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypania
  • marmolada

    różana do napełnienia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki II foto
Drożdze wraz rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru .Odstawić na kilka minut aż rozczyn "ruszy",a na jego wierzchu pojawi się pianka.
Krok 2 - Pączki II foto
Masło rozpuścić i ostudzić;
Krok 3 - Pączki II foto
Zółtka ubić z 2 łyżkami cukru i skórką pomarańczową;
Krok 4 - Pączki II foto
Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdzy i ubite żółtka, wyrabiać ok 10-15 minut.
Krok 5 - Pączki II foto
W połowie wyrabiania dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus i wyrabiać jeszcze 5-10 minut, aż do idealnego wchłonięcia się masła;
Krok 6 - Pączki II foto
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu ciepłym, chronionym od przeciągów.
Krok 7 - Pączki II foto
Wyrośnietę ciasto ponownie wyrobić;
Krok 8 - Pączki II foto
A następnie rozwałkować na grubość 2 cm i wykroić szklanką krążki, można też odrywać równej wielkości kulki od ciasta i formować pączki w rękach, zawijając boki pod spód;
Krok 9 - Pączki II foto
Tak uformowane krążki przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).
Krok 10 - Pączki II foto
Rozgrzać olej do temperatury 180 -190 stopni.
Wrzucać krążki na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor.
Po wyjęciu osuszyć z oleju ręcznikiem papierowym i za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki wbijając się w białą obwódkę napełnić pączki marmoladą z róży;
Posypać cukrem pudrem;
Krok 11 - Pączki II foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 11.03.2014 16:28
idealne pączusie :)
Alex_M 09.03.2014 16:00
wspaniałe pączusie :)
Agata3 04.03.2014 18:41
wyśmienite pączki :)
2milutka 04.03.2014 18:35
uwielbiam pod każdą postacią mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat