Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki hiszpańskie z czekalodą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa

woda 1 szklanka
masło 100 gram
sól 1/4 łyżeczki
mąka 135 gram
jajko 4 sztuki
smalec 2 kostki

masa czekoladowa

czekolada mleczna 200 gram
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie z czekalodą

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę oraz pokrojone w kostkę masło. Całość podgotowujemy na ogniu aż do momentu rozpuszczenia.
Krok 1 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
2
Następnie dosypujemy szczyptę soli i czekamy aż całość się zagotuje. Oczywiście mieszamy aby się nie przypaliło.
Krok 2 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
3
Po zagotowaniu dodajemy mąkę. Całość cały czas gotujemy oraz mieszamy do połączenia się całej konsystencji.
Krok 3 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
4
Mieszamy na ogniu tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od krawędzi garnka.
Krok 4 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
5
Ciasto przekładamy do półmiska z mikserem. Najpierw mieszamy je przez ok 3 minuty aby ciasto stało się chłodne. Następnie dorzucamy wszystkie jajka i mieszamy całość do powstania jednolitej masy.
Krok 5 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
6
Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy.
Krok 6 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
7
Wycinamy kwadraciki z papieru do pieczenia. Smarujemy je olejem, a następnie szprycą wyciskamy wianuszki.
Krok 7 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
8
Na patelnię wrzucamy smalec, gdy się rozgrzeje wkładamy przygotowane gniazdka i pieczemy ok 2 minut. Po tym czasie powinien delikatnie odkleić się papier. Smażymy na tej samej stronie jeszcze ok 1 minuty, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do lekkiego zarumienienia.
Krok 8 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
9
Usmażone pączki układamy na ręcznikach papierowych do osączenia i zabieramy się za rozpuszczeni czekolady.
Krok 9 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
10
Do garnka wrzucamy czekoladę i 2 łyżki mleka. Gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia.
Krok 10 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto
11
Gotowe pączki hiszpańskie maczamy po jednej stronie w czekoladzie. Czekamy do zastygnięciami.

Smacznego:)
Krok 11 - Pączki hiszpańskie z czekalodą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak