Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki dyniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
puree z dyni 1/2 szklanki
drożdże świeże 35 gram
jajko
żółtko jajek
masło 40 gram
mleko 120 ml
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy
rum 2 łyżki
dżem
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki dyniowe

Kroki postępowania

1
W połowie mleka wymieszać drożdże z cukrem i odstawić żeby zaczęły rosnąć.
Krok 1 - Pączki dyniowe foto
2
Kawałek dyni upiec i rozgnieść widelcem, odmierzyć pół szklanki. Do zimnego pure dodać jajka i cukier waniliowy, zmiksować blenderem.
Krok 2 - Pączki dyniowe foto
3
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, pure, roztopione masło i rum. Ostrożnie dodawać resztę mleka. Jeżeli jajka były duże lub pure bardziej wilgotne to może troszeczkę mleka zostać. U mnie nie zostało. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pączki dyniowe foto
4
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.5 cm i wyciąć kółka. U mnie trochę większe niż szklanka.
Krok 4 - Pączki dyniowe foto
5
Na każdy placuszek położyć małą łyżeczkę dżemu i dokładnie zlepić. U mnie dżem gruszkowo - dyniowy.
Krok 5 - Pączki dyniowe foto
6
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 6 - Pączki dyniowe foto
7
Po odsączeniu i schłodzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Pączki dyniowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 12.05.2017 19:10
bardzo dobre
Ola1young 10.05.2017 18:03
jestem ciekawa smaku
benka 09.05.2017 18:42
Pysznie wyglądają.
Babeczka35 09.05.2017 07:08
Muszą być pyszne.
Łukasz15 08.05.2017 21:46
Apetyczne.
dodi 08.05.2017 20:44
muszą być pyszne
Stenka 08.05.2017 16:04
ciekawa jestem jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak