PĄCZKI DROŻDŻOWO-ZIEMNIACZANE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    500 gram
  • mąka

    500 gram
  • cukier

    1/2 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże

    50 gram
  • masło

    1/2 kostki
  • jajka

    3 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PĄCZKI DROŻDŻOWO-ZIEMNIACZANE foto
Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić i zmielić bądź przecisnąć przez praskę.Masło stopić w rondelku i wystudzić.Do większej miski przełożyć przetarte ziemniaki,wsypać mąkę i rozkruszyć drobno drożdże.Drożdże posypać cukrem,wbić jajka i dodać stopione masło.Ciasto dokładnie wyrobić ręką ,aż będzie odchodziło od dłoni.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce od podwojenia objętości.
Krok 2 - PĄCZKI DROŻDŻOWO-ZIEMNIACZANE foto
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i kulać okrągłe pączusie.Można ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką.Kulki układać na blaszce lub stolnicy posypanej mąką.przykryć i odstawić na ok 40 minut aby podrosły i się napuszyły.
Krok 3 - PĄCZKI DROŻDŻOWO-ZIEMNIACZANE foto
W szerokim garnku rozgrzać olej i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.Upieczone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4 - PĄCZKI DROŻDŻOWO-ZIEMNIACZANE foto
Przestudzone pączki przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.Bardzo długo utrzymują świeżość a ziemniaki nie są wcale wyczuwalne:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 25.02.2014 21:28
pyszne te pączusie
Milka100 23.11.2013 20:53
po prosze o jednego
Bernadeta1 18.11.2013 00:30
takich nie robiłam, bardzo ciekawy przepis
kate.500 14.11.2013 21:53
smakowite paczusie
IZABELA29 13.11.2013 08:44
JEDNE Z MOICH ULUBIONYCH
aginaa 13.11.2013 07:31
ale piekne paczki
Katarzyna/kate1980 10.11.2013 13:57
koniecznie muszę wypróbować przepis
gosia56 10.11.2013 12:07
takich jeszcze nie jadłam napewno pyszne
anemon 05.11.2013 17:59
Ale pięknie Ci się usmażyły, jak z obrazka.
Krystyna32 05.11.2013 08:09
apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat