Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki domowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0/5 kg
żółtko jajek 3 szt
cukier 3 łyżki
drożdże 3 dag
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sól szczypta
olejek rumowy mały szt.
powidła śliwkowe 1 szklanka
olej 3 szkl.
lukier cytrynowy 1 op.
skórka pomarańczowa 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek rumowy i resztę mleka. Mieszać wszystko i dobrze wyrobić. Gdy składniki się połączą, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć je i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robić kulki z ciasta. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycować powidłami i lukrować lukrem cytrynowym, udekorować skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 11.04.2011 19:41
wspaniałe
bejciu24 16.01.2011 14:33
tyle dobroci
Małgorzata113 16.01.2011 09:49
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak