Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 3-4 szt
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
drożdże świeże 50 g
wódka 2 kieliszki
masło 4 łyżki
olej do smażenia 1 litr

Nadzienie

budyń bananowy 1 op
mleko 1 i 3/4 szklanki
wódka 1 kieliszek
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Polewa

czekolada gorzka 100 g
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM

Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli, wódkę oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.

Nadzienie:
Gdy ciasto rośnie przystępujemy do nadzienia.
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy go z wódką. W tej mieszance rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Pączki:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepiamy ze sobą dwa krążki i układamy je na stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.
W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
Gdy pączki przestygną nadziewamy je zimnym budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.

Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Możemy przyozdobić dowolną posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.02.2017 14:17
super pączki
Ewa Wojtaszko 13.02.2017 12:39
jak dla mnie to bez wódki, pychotka :)
Diana Rusiłowicz 25.01.2017 01:01
Pychotka!!!
Bernadeta1 22.01.2017 17:17
na pewno bardzo smaczne
KuchniaMagdaLeny 17.01.2017 23:59
Dziękuję :)
ania2610 17.01.2017 19:57
pyszne - podoba mi się ta wersja dla dorosłych :)
Aleksandra/Olcia 17.01.2017 15:22
mmmmm,aż ślinka cieknie
VioletoweKucharzenie 17.01.2017 15:19
muszą być rewelacyjne w smaku :-)
Marcepanowy kącik 17.01.2017 11:38
Niesamowite pączusie :)
adelajda 17.01.2017 11:28
dobre pączki
RenataZ-et 17.01.2017 10:38
wyglądają bardzo apetycznie :)
KORAL 17.01.2017 10:08
Lubię takie pączuszki :)
Patrycja33 17.01.2017 10:07
bardzo smakowite :)
ewelinapac 17.01.2017 09:51
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak