Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki bez jajek i mleka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
woda 300 ml
drożdże świeże 80 g
cukier 4 łyżki
olej 30 ml
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki bez jajek i mleka

Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,do mąki powoli wlewać miksturę drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia.
Gotowe układać na papierowym ręczniku.Nakłuwać szprycą i wciskać powidła.Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem.Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących.Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta27 05.02.2013 11:02
Dziekuję:)
Bernadeta1 05.02.2013 09:45
smaczne
gosia56 02.02.2013 17:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak