Pączki bez jajek i mleka

Pączki bez jajek i mleka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    80 g
  • cukier

    4 łyżki
  • olej

    30 ml
  • marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,do mąki powoli wlewać miksturę drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia.
Gotowe układać na papierowym ręczniku.Nakłuwać szprycą i wciskać powidła.Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem.Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących.Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta27 05.02.2013 11:02
Dziekuję:)
Bernadeta1 05.02.2013 09:45
smaczne
gosia56 02.02.2013 17:31
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat