Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki babci Stefy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 100 g
cukier 100 g
mleko 0,5 l
żółtko jajek 6 szt
jajko 1 szt
sól
olej 5 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
spirytus 1 kieliszek
olej do smażenia
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki babci Stefy

Do miski wkruszamy drożdże. Dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie do masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, spirytus i resztę cukru. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i żółtka ciągle mieszając.Następnie formujemy z ciast kule, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części i wałkuję placki o grubości 1 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na wycięte koła kładziemy po łyżeczce marmolady. Formujemy kule i zostawiamy 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy pączki. Gry się zrumienią patyczkiem przewracamy na drugą stronę. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 03.01.2016 14:30
Babcia Stefa wie co dobre!
misia123410 03.01.2016 11:54
aż ślinka leci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak