Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki babci

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 50 dkg
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
cukier 1/3 szkl
olej 1/3 szkl
mleko ciepłe 3/4 szkl
drożdże 8 dkg
wódka 1/2 kieliszka
tłuszcz do smażenia

dodatkowo

wiśnie bez pestek 1/2 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki babci

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i zagnieść mikserem. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Krok 1 - Pączki babci foto
2
Następnie odrywać po kawałku, rozpłaszczyć na dłoni, kłaść na środek każdego placka wiśnie i starannie zlepić, formując pączki. Ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki babci foto
3
W rondelku rozgrzać tłuszcz. Na gorący kłaść pączki. Smażyć najpierw z jednej a później z drugiej strony na złoty kolor. Usmażone przekładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by ociekły z tłuszczu. Pączki posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Pączki babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 17.01.2017 18:05
Dzięki.)))
IKrakowianka 15.01.2017 18:07
idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak