Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić mlekiem, dodać przesianą mąkę, żółtka, jajka ubite z cukrem, rum, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki połączą się dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto jeszcze chwilę. Następnie pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać je po trochu na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkować na grubość 1 centymetra. Z placka wykrawać szklanką krążki, nakładać łyżeczką marmoladę, przykrywać następnym krążkiem. Brzegi zlepić przyciskając palcami, i powtórnie wykrawać. Gotowe pączki układać na oprószonej mąką tacce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rondla z rozgrzanym tłuszczem i smażyć pod przykryciem, Gdy połowa pączka się zrumieni, odwrócić i dosmażyć. Usmażone pączki wyjmować za pomocą szpikulca na papierowy ręcznik, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.