Pączki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • drożdże

    8 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jaja

    3 szt
  • żółtka

    5 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • rum

    1 łyżeczk
  • masło

    15 dag
  • mleko

    300 ml
  • marmolada

    50 dag
  • cukier wanilinowy

    30 dag
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić mlekiem, dodać przesianą mąkę, żółtka, jajka ubite z cukrem, rum, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki połączą się dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto jeszcze chwilę. Następnie pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać je po trochu na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkować na grubość 1 centymetra. Z placka wykrawać szklanką krążki, nakładać łyżeczką marmoladę, przykrywać następnym krążkiem. Brzegi zlepić przyciskając palcami, i powtórnie wykrawać. Gotowe pączki układać na oprószonej mąką tacce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rondla z rozgrzanym tłuszczem i smażyć pod przykryciem, Gdy połowa pączka się zrumieni, odwrócić i dosmażyć. Usmażone pączki wyjmować za pomocą szpikulca na papierowy ręcznik, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 11.09.2012 15:11
ładnie wyszły
zuzanna_z 21.05.2012 12:25
jakie ładne
Iwusia 01.03.2012 23:25
przepyszne są takie domowe pączusie, a Twoje wyglądają idealnie :)
Iwona51 30.11.2011 10:52
pycha
plocia 24.02.2011 11:54
ostatnio za mną chodzą pączki :)
Monika193 09.11.2010 08:04
pączki są świetne na każdą okazję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat