Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500-600 g
drożdże świeże 25 g
cukier 2 łyżeczki
mleko 200 ml
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
masło 4 łyżki
spirytus 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól szczypta
marmolada
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże z cukrem. Masło rozpuszczam. Do mąki wlewam mleko z drożdżami, masło oraz dodaję pozostałe składniki. Wszystko mieszam i zagniatam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na ok. 2-3 cm i szklanką wykrawam kółka. Na każde kółko nakładam marmoladę i zlepić brzegi. Układam łączeniem do dołu i lekko spłaszczam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok.30 minut.
Smażę na głębokim oleju, z obydwu stron, aż będą rumiano – złote. Przekładam na ręcznik papierowy aby odsączyć z oleju. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 23.02.2015 22:43
pyszne pączki
Katarzyna59 23.02.2015 21:16
smakowite pączki
Barbara777 23.02.2015 20:27
ładne pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak