Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 12 szt
mąka 1 kg
masło 20 dkg
cukier 20 dkg
drożdże 15 dkg
mleko 1/2 l
spirytus 3 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
marmolada do smaku
olej 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Do ciepłego mleka dodać drożdże, część maki i cukru.Zrobić zaczyn o gęstości śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka ubite na parze z pozostałym cukrem, cukier waniliowy. Następnie dodać roztopione masło i 4 łyżki oleju na końcu spirytus.Wyrabiać ciasto aż zrobi się gładkie i będzie odchodzić od reki.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, kłaść marmoladę, przykryć drugim krążkiem, przycisnąć brzegi. Pączki pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć na oleju na wolnym ogniu bez przykrycia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 02.03.2014 16:05
domowe najlepsze
Janina 02.03.2014 13:30
Świetne pączki, domowe najlepsze;)
everay 27.02.2014 12:13
pycha :)
jowant 27.02.2014 11:50
swoje najlepsze ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak