Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pachnące Świętami bułeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To pyszne bułeczki szczególnie popularne w krajach skandynawskich w okresie bliskim Świętom. Ich niesamowity aromat zwiastuje zbliżającą się zimę i piękno Bożego Narodzenia

Składniki:

Ciasto

masło 82% 10 dag
mąka pszenna 50 dag
drożdże 25 g
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 10 dag
sól 1 szczypta
Kardamon mielony Prymat 1 łyżka

Nadzienie

masło 82% 20 dag
cukier 10 dag
cynamon Prymat 2 łyżka

Poncz

cukier wanilinowy 1 łyżka
cukier puder 4 łyżki
woda 1 szklanka

Porada

Bułeczki najlepiej nasączać ponczem zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić na pół godziny przed podaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pachnące Świętami bułeczki

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać masło, kardamon, sól, powoli wsypywać przesianą mąkę.
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie utrzeć nadzienie z masła, cynamonu i cukru.
Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i pokroić na plasterki, a te ułożyć na blaszce,
przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni
przez około 25 minut. Zaraz po wyjęciu nasączyć je ponczem z wody cukry i cukru wanilinowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak