Pachnące Świętami bułeczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

To pyszne bułeczki szczególnie popularne w krajach skandynawskich w okresie bliskim Świętom. Ich niesamowity aromat zwiastuje zbliżającą się zimę i piękno Bożego Narodzenia
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło 82%

    10 dag
  • mąka pszenna

    50 dag
  • drożdże

    25 g
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • cukier

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżka

Nadzienie

  • masło 82%

    20 dag
  • cukier

    10 dag
  • cynamon Prymat

    2 łyżka

Poncz

  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać masło, kardamon, sól, powoli wsypywać przesianą mąkę.
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie utrzeć nadzienie z masła, cynamonu i cukru.
Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i pokroić na plasterki, a te ułożyć na blaszce,
przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni
przez około 25 minut. Zaraz po wyjęciu nasączyć je ponczem z wody cukry i cukru wanilinowego.

Bułeczki najlepiej nasączać ponczem zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić na pół godziny przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat