Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paccheri na grzybowej poduszce

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron paccheri 200 g
mięso mielone z indyka 500 g
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól
pieprz
czosnek 3 ząbki
mieszanka grzybów 1/2 kg
śmietana do zup 350 ml
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 mały

Przepis i sposób przygotowania na: Paccheri na grzybowej poduszce

Kroki postępowania

1
* Do sosu użyłam 1/2 kg grzybów mieszanych , mrożonych.W paczce znajdowały się pieczarki, podgrzybki, prawdziwki, kurki , grzyby chińskie i shitake. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotować ciut mniej niż al dente. Ja gotowałam 5 minut. Następnie odcedzić i delikatnie przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnie, przełożyć mięso , dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek szczyptę soli i pieprzu (później można dodać więcej) Całość wymieszać i podsmażyć. Mięsem nadziewać makaron.
Krok 1 - Paccheri na grzybowej poduszce foto
2
SOS: W rondlu roztopić masło, dodać mrożone grzyby i gotować na większym ogniu ok 3 minut. Następnie ogień zmniejszyć, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Dusić ok 8-10 minut. Sos grzybowy przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać( zostawić odrobinę rzadkiego do polania makaronu z wierzchu).
Krok 2 - Paccheri na grzybowej poduszce foto
3
Ułożyć na nich nadziany makaron i polać resztą sosu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
Krok 3 - Paccheri na grzybowej poduszce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.02.2013 20:25
Podoba mi się ten pomysł na danie
jasiek 03.02.2013 19:50
DOSKONAŁA PODUSZKA
Cukiereczek13 03.02.2013 19:30
pycha
Bogusiaz 03.02.2013 19:24
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak