OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • podroby

    1 kg

SOS CHRZANOWY

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion

    2 szkl
  • cytryna

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ozorki wieprzowe należy dobrze wymyć i odkroić zbędne tłuste części,których nie będziemy używać.ozorki odgotowuję odlewając i zmieniając wodę,aby pozbyć się ściętego białka,które powstaje podczas gotowania.
Gotuję ozorki do miękkości w osolonej wodzie..Jeszcze ciepłe należ obrać ze skórki.Kroimy w plastry.
masło roztapiamy w rondelku,dodajemy mąkę i przesmażamy,aż mąka straci surowy zapach .Cały czas mieszając dolewamy chłodny bulion.Dodajemy chrzan i przyprawiamy pieprzem i solą.Dla poprawienia smaku dodajemy sok z 1/2 cytryny.Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem.podajemy jako danie główne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 12.03.2015 21:24
pyszne danie
monika141 02.03.2015 13:08
jeszcze nigdy nie jadłam ozorków ,a twoje danie wygląda pysznie
Wiesława1 02.03.2015 12:56
pyszne ..dawno nie robiłam
halina17 02.03.2015 12:39
Jeszcze nie robiłam ozorków , muszę kiedy skusić się na zrobienie.
jasiek 01.03.2015 23:06
muszę się na to odważyć

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat