Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki wieprzowe w czerwonym winie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ozorki wieprzowe 2
cebula 1
czosnek ząbki 2
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
chili suszona
mąka 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne 1 lampka

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki wieprzowe w czerwonym winie

Ozorki umyć, oczyścić, włożyć na minutę do wrzątku, wyjąć i pod bierzącą zimną wodą schłodzić po czym obrać ze skórki i usunąś ślinianki.
Włozyć do garnka, zalać wodą, dodać cebulę, ziele i listek laurowy, gotować ozorki do miękkości.
Wyjąć, wystudzić i pokroić na plastry. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i dodać posiekany czosnek a następnie pokrojone ozorki i podlać winem czerwonym , dodać też trochę wywaru z gotowania ozorków. Doprawić solą i pieprzem oraz suszoną papryczką chili. Dusić pod przykryciem ok 15-20 min. nastepnie odparować nadmiar i dodać łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu , energicznie mieszając.


Ozorki podałam z kaszką kus kus i surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem cebuli i pomidorkow cocktailowych, doprawilam ziołami i oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 17.11.2013 15:45
też ostatnio robiłam ozorki
Adamorek 17.11.2013 14:29
dobry przepis choć nie przepadam za ozorkami
Krzysztof15 17.11.2013 13:37
bardzo lubie ozory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak