Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki w sosie grzybowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki 3
marchewka 1
grzyby suszone 1 garść
sól
pieprz
majeranek
oregano
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
mąka kukurydziana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki w sosie grzybowym

Ozorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, ziarna jałowa i ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotować do miękkości ok godzinę.
Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z mąką, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Grzyby zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.
Pozostawiony wywar wymieszać z mąką kukurydzianą i pszenną.
Ozorki z grzybami poddusić ok 15 min. Dodać mąkę rozmieszaną z wywarem , wymieszać i zagotować sos.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 02.03.2014 15:43
Coś dla mnie :)
Marta1986 02.03.2014 13:46
ciekawie i apetycznie
Janina 02.03.2014 13:37
Smaczny obiadek;)
Zdzisław 02.03.2014 13:28
takie ozorki chętnie zjem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak