Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorek wołowy w sosie chrzanowym

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowy ozór 1 szt.
włoszczyzna (bez kapusty) mały zestaw
sól do smaku
chrzan ze słoika
mąka pszenna
śmietana 30%
cukier
Ziele angielskie całe Prymat 5 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorek wołowy w sosie chrzanowym

Ozór wyszorować pod bieżącą wodą, lekko zwinąć i włożyć do garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę i wszystko zalać wrzącą wodą z czajnika. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny.
Pozostawić do ostygnięcia. Ozór wyjąć z rosołu i oczyścić z grubej skóry.
Pokroić w plasterki.

Część rosołu odlać do mniejszego garnka - zagotować, zagęścić mąką pszenną rozrobioną w śmietanie. Zagotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać chrzanu do smaku - już nie gotować, aby sos nie nabrał goryczki.
Do gorącego sosu dodać pokrojone mięso z ozorka i wymieszać.

Podawać z ziemniakami, kluskami albo dowolną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 29.06.2016 07:28
Nigdy nie jadłam
Habibi 22.01.2016 06:48
Od dzieciństwa lubię, bo Mama co jakiś czas robiła :) Teraz to w sumie coraz rzadziej gotuje się takie rzeczy... a szkoda!
Anna169Hosz 21.01.2016 14:24
Moje ulubione danie... nie ma to jak ozory w sosie chrzanowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak