Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozór wółowy w sosie chrzanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowy ozór 1szt
włoszczyzna
chrzan 2łyzeczki
mąka łyżka
masło 100g
sól
pieprz
wywar warzywny szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ozór wółowy w sosie chrzanowym

Kroki postępowania

1
Ozór dokładnie umyć i oczyścić. Zalać w garnku wodą i gotować. Dodać włoszczyznę. Osolić. Gotować około 3godzin na małym ogniu. (szumowiny wybieramy)
Krok 1 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
2
Masło roztapiamy w rondelku dodajemy mąkę i mieszamy by nie powstały nam grudki.
Krok 2 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
3
Dodajemy chrzan i mieszamy, dodajemy wywar powstały z gotowania ozorka.
Krok 3 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
4
Dodajemy sól i pieprz mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na bardzo mały.
Krok 4 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
5
ozór obierany ze skóry.
Krok 5 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
6
Kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 6 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
7
wkładamy do sosu i dusimy około 15minut.
Krok 7 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto
8
Smacznego!!!
Krok 8 - ozór wółowy w sosie chrzanowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 02.04.2015 14:38
chętnie bym się poczęstowała!
misia53 02.04.2015 13:40
bardzo smaczny jest ozór i jeszcze w sosie chrzanowym....
Maridka19 02.04.2015 07:10
Ciekawy przepis
jasiek 01.04.2015 23:31
pewnie dobre ale jakoś ozór do mnie nie przemawia
fotoviderek 01.04.2015 23:21
Uwielbiam ozory, a w tym sosie szczególnie :)
Adam/ZUB3R 01.04.2015 22:07
nigdy nie jadłem, a wygląda smacznie
mirosława4 01.04.2015 21:45
smakowicie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak