Ozdoby z masy cukrowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    800 gram
  • margaryna

    1,5 łyżki planta
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    60 ml
  • glukoza w płynie

    100 gram ( proszek)
  • barwnik spożywczy do ciast

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ozdoby z masy cukrowej foto
Do żelatyny wlewamy zimną wodę, czekamy aż napęcznieje. Naczynie układamy w większym garnku z wodą i podgrzewamy nad parą wodną nie gotujemy. Dodajemy glukozę i tłuszcz. Cukier puder wsypujemy do miski do niego powoli dodajemy żelatynę i zagniatamy.
Krok 2 - Ozdoby z masy cukrowej foto
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik w proszku czerwony do drugiej zielony
Krok 3 - Ozdoby z masy cukrowej foto
Masę rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka
Krok 4 - Ozdoby z masy cukrowej foto
Jedno kółeczko zwijamy w rulonik do niego dokładamy jeszcze dwa tworząc różyczkę
Krok 5 - Ozdoby z masy cukrowej foto
Do drugiej części masy dodać zielony barwnik i wykrawać listki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 26.07.2016 07:53
bardzo ładne
smerfetka79 25.07.2016 23:59
Urocze ozdoby.
halina17 22.07.2016 21:04
Ładne ozdoby .
IZABELA29 22.07.2016 11:17
tez kiedyś takie robiłam
Maridka19 22.07.2016 10:45
Piękne ozdoby :)
Jolcia_90 22.07.2016 00:36
śliczne ozdoby :) Nie wiem czy potrafiłabym tak. Nie pracowałam jeszcze z masą cukrową.
Janina 21.07.2016 20:16
Śliczne ozdoby;))
Beatris 21.07.2016 20:12
Fajniutkie różyczki :)
Małgorzata92 21.07.2016 18:23
Pięknie wyglądają :)
Babeczka35 21.07.2016 17:20
Śliczne ozdoby.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat