Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiany piernik bez jaj na oleju

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1,5 szklanka
mleko 1,5 szklanka
stewia w proszku 2-3 łyżki
kakao 4 łyżki
olej 6 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka
orzechy 2 garść
rodzynki 1 garść
żurawina 1 garść
jagody goji 1 garść
płatki owsiane górskie łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiany piernik bez jaj na oleju

Orzechy uprażyć na suchej patelni (nie jest to konieczne).

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie kolejno wlewamy olej i mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodajemy posiekane orzechy i bakalie.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Piec w 180 stopniach przez ok 35 - 40 minut.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.05.2013 00:51
bardzo ciekawy przepis, nigdy nie piekłam bez jajek
Jesteśmy tym, co jemy 15.01.2013 00:27
Renata - ze Stewii korzystam, ponieważ jest zdrowsza i nie ma kalorii, jeśli nie możesz jej dostać, to w oryginalnym przepisie była 1 szklanka cukru (dużo za dużo jak dla mnie) - zazwyczaj kupuję w Almie lub przez Allegro. Natomiast jagody Goji są dodatkiem, bez nich ciacho wyjdzie równie smaczne - a kupiłam je na www Sante, w sklepach też są dostępne :)
Jesteśmy tym, co jemy 15.01.2013 00:11
Habibi Cuisine - w podstawowym przepisie podałam 2-3 łyżki Stewii w proszku, w zależności od marki posiadają różne stopnie słodkości. Daję 2 łyżki kiedy dorzucam bakalie, a jak robię z samymi orzechami to dodaję 3 łyżki :)
Jesteśmy tym, co jemy 15.01.2013 00:08
Magda Smakoszek - to prawda jest wilgotne i pyszne :)
Renataj 14.01.2013 17:44
Jak dla mnie dość orientalne ciasto:stewia, jagody goji - gdzie kupujesz takie cudeńka ? Fotka bardzo apetyczna.
Rafał10 14.01.2013 17:32
aż ślinka cieknie :)
Habibi 14.01.2013 17:32
uwielbiam pierniki i też często eksperymentuję z dodatkami, ale mam pytanie - czy 3 łyżki stewii, to nie za dużo na tę ilość ciasta?
Magda24 14.01.2013 16:58
ciasta na oleju są ekstra wilgotne i na pewno ten piernik też jest smaczny - lubię go już :)
babajaga1969 14.01.2013 16:20
pyszny i bez jaj :) - smaczne :)
Mira85 14.01.2013 16:18
bardzo fajny przepis
eliza135 14.01.2013 16:10
takiego jeszcze nie jadłam
kupiska 14.01.2013 16:09
Ladnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak