Owsiano-kukurydziane ciasteczka z makiem skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód płynny

    160 g
  • margaryna

    250 g
  • płatki owsiane

    3 szkl
  • płatki kukurydziane

    3/4 szkl
  • cukier trzcinowy

    1/2 szkl
  • mak

    40 g
  • słonecznik łuskany

    30 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    60 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy, do gorącej dodajemy miód, mieszamy. Sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy margarynę z miodem, dokładnie mieszamy. Na blachę (o wymiarach 34x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę owsianą. Przyciskamy bardzo dokładnie dłonią i wyrównujemy spodem łyżki (delikatnie uciskając). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy 13 - 15 minut (z termoobiegiem). Upieczone pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do przestygnięcia a następnie kroimy (najlepiej kroi się radełkiem do pizzy, gdyż masa po upieczeniu jest twarda jak sezamki) na dowolne kawałki (u mnie ciasteczka jak na zdjęciu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata B 09.03.2014 14:54
@ DorotaZ płatki kukurydziane mają być zwykłe a owsiane górskie :)
DorotaZ 07.03.2014 20:46
Płatki kukurydziane mają być zwykłe czy błyskawiczne??
kasienka23 07.03.2014 20:15
wglądają świetnie i tak też pewnie smakują
Kolorowa 07.03.2014 20:06
Pełne energii i słońca ;)
mufinka79 07.03.2014 19:42
pysznie się prezentują :)
eMMe 07.03.2014 19:12
Świetne ciasteczka:)
Krzysztof15 07.03.2014 18:55
super ciasteczka
Monika-twin 07.03.2014 18:17
Fajne ciasteczka
Edith85 07.03.2014 17:21
wyglądają bardzo smacznie
Adamorek 07.03.2014 17:06
piękne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat