Owsianka z mlekiem kokosowym i świeżymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Owsianka kokosowo-gruszkowo-jabłkowa okraszona orzechami zaspokoi głód i ochotę na coś słodkiego.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Owsianka

  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 szklanka
  • gruszka

    0.5 sztuki
  • jabłko

    0.5 sztuki
  • orzechy brazylijskie

    6 sztuk
  • Chia nasiona

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zachęcam do przemożenia wieczornego lenistwa i wstawienia płatków owsianych do miseczki z wodą. Dzięki temu rano zaoszczędzimy na czasie spędzonym przy gotujących się płatkach, a sama owsianka będzie bardzie delikatna.
Wstawiam płatki na mały gaz, dodaję do nich mleczko kokosowe, od czasu do czasu mieszam.
Do gotujących się płatków można dodać pokrojone kawałki gruszki i jabłka, jednak w moim odczuciu owsianka smakuje lepiej, kiedy owoc jest świeży.
Dodaję do płatków miód i gotuję ok. 10 minut.
W tym czasie kroję orzechy brazylijskie na cienkie plasterki (można je także zetrzeć).
Kiedy owsianka jest gotowa przekładam ją do pudełka, posypuję ją kawałkami owoców, nasionami chia i płatkami orzechów brazylijskich.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat