Owsiane pieguski z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • płatki owsiane

    3 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • rodzynki

    1 szklanka
  • masło

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

lukier

  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Do masy wsypać płatki owsiane i rodzynki i dokładnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżeczką porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Piec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować lukier. Do białka dodawać małymi porcjami cukier puder i ucierać, aż otrzymamy pożądaną konsystencję tzn. upuszczona na podstawek kropla lukru nie rozpływa się. Lukier nałożyć do papierowej tutki odciąć końcówkę i na ostudzonych ciasteczkach zrobić kropeczki. Pozostawić do wyschnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Allice 01.08.2014 19:06
Fajne i proste ciastka :)
kuklik 01.08.2014 16:12
przepiękne
Wiktoria29 01.08.2014 12:48
bardzo fajne ciasteczka
patryska76 01.08.2014 12:28
Ciekawe ciasteczka ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat