Owsiane muffinki z winogronem i czekoladą

Owsiane muffinki z winogronem i czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dla wielbicieli muffinek mam bardzo pyszną propozycję na muffinki z dużej ilości płatków owsianych, wzbogaconych czekoladą i słodkim winogronem. Bardzo polecam takie słodkości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    2 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekolada mleczna

    5 dag
  • winogrona zielone

    20 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko, dodajemy płynny miód i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej umyte, osuszone, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek winogrona oraz pokrojoną w kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek. Modu 2 kopiaste łyżki. Winogron tak około 20 dag.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat