Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Batoniki przygotowane na bazie płatków owsianych, bakalii i masy kajmakowej to pyszna i sycąca przekąska.

Składniki:

składniki

płatki owsiane 2 szklanki
płatki jaglane 0.5 szklanki
masło 10 dag
masa kajmakowa 20 dag
kakao 2 łyżki
sok z limonki 2 łyżki
mleko 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
marcepan 5 dag
suszone śliwki kalifornijskie 5 dag
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

sposób przygotowania

1
Masło, cukier waniliowy, kakao i mleko mieszając gotować przez 3-4 minuty.
Krok 1 - Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami foto
2
Do gorącego kremu czekoladowego dodać masę kajmakową i sok z limonki, wymieszać.
Krok 2 - Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami foto
3

Następnie wsypać starty na grubej tarce marcepan, płatki owsiane (odłożyć 1 łyżkę) płatki jaglane, posiekane orzechy i śliwki.

Krok 3 - Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami foto
4
Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Foremkę keksową o wymiarach 32x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Krok 4 - Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami foto
5
Po wierzchu posypać płatkami, włożyć do lodówki, schłodzić. Następnie pokroić na batoniki lub kostkę o dowolnej wielkości.
Krok 5 - Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak