Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy zawrót głowy.
Wybieramy ulubione owoce i dopasowujemy do nich wina ,które wydobędą i podkreślą ich smak.
Wybrałem czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką.
Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego wina. Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami.
Smak aromatycznych malin i różowe wino tworzą doskonały duet.
Przygotowując takie winno owocowe trio najpierw zalewamy porzeczki ,czekamy aż galaretka stężeje i dopiero wtedy nakładamy winogrona ,które zalewamy schłodzoną jasną galaretką .
Po stężeniu drugiej warstwy nakładamy maliny i zalewamy różową galaretką.
Połączenie lekkich, delikatnych smaków win i owoców z cięższymi stanowi ciekawe doznania smakowe.