Owocowy tort

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto jasne

  • jaja

    4 szt
  • mąka

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

ciasto kakaowe

  • jaja

    4 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki

Ciasto kokosowe

  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • białko

    5 szt
  • cukier

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 lyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki

Ciasto orzechowe

  • białko

    5 szt
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • cukier

    15 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 lyżeczka

krem

  • mleko

    1 l
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    10 szt
  • cukier kryształ

    15 lyżek
  • margaryna

    75 dag
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • ananas w puszce

    1 szt
  • krem do karpatki

    1 szt
  • mleko

    300 ml

Polewa

  • margaryna

    13 dag
  • cukier puder

    5 łyżek
  • kakao

    3 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    5 lyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Owocowy tort foto
Ciasto jasne:Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 2 - Owocowy tort foto
Białka ubijamy na sztywno.
Krok 3 - Owocowy tort foto
Ubijamy dalej dosypując cukier.
Krok 4 - Owocowy tort foto
Dodajemy żółtka i na wolnych obrotach miksujemy.
Krok 5 - Owocowy tort foto
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.Odkładamy mikser.
Krok 6 - Owocowy tort foto
Dalej mieszamy już tylko łyżka-delikatnie.
Krok 7 - Owocowy tort foto
Ciasto przekładamy do nasmarowanej dużej tortownicy lub standardowej blachy.
Krok 8 - Owocowy tort foto
Pieczemy 30 minut.
Krok 9 - Owocowy tort foto
Ciasto kakaowe: Białka oddzielamy od żółtek
Krok 10 - Owocowy tort foto
ubijamy białka na sztywną pianę.
Krok 11 - Owocowy tort foto
Dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Krok 12 - Owocowy tort foto
Następnie dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy.
Krok 13 - Owocowy tort foto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z masą jajeczna.
Krok 14 - Owocowy tort foto
Dodajemy kakao i mieszamy delikatnie.
Krok 15 - Owocowy tort foto
Przekladamy do tortownicy tej samej wielkości co pierwszzego ciasta.
Krok 16 - Owocowy tort foto
Pieczemy okolo 30-35 minut.
Krok 17 - Owocowy tort foto
Ciasto orzechowe:Łuskamy orzechy do wyznaczonej ilości lub po prostu kupujemy je w sklepie. ja wolę zrobić to sama.
Krok 18 - Owocowy tort foto
Orzechy siekamy dosyć drobno.
Krok 19 - Owocowy tort foto
Białka ubijamy na sztywno.
Krok 20 - Owocowy tort foto
dodajemy cukier puder lub kryształ i dokładnie mieszamy.
Krok 21 - Owocowy tort foto
Dodajemy orzechy i delikatnie lączymy z pianą.na koniec dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
Krok 22 - Owocowy tort foto
przekładamy do natłuszczonej formy.
Krok 23 - Owocowy tort foto
pieczemy 35 minut.
Krok 24 - Owocowy tort foto
Ciasto kokosowe:Białka ubijamy na sztywno.
Krok 25 - Owocowy tort foto
dodajemy cukier puder i ubijamy.
Krok 26 - Owocowy tort foto
wiórki mieszamy z pianą delikatnie.
Krok 27 - Owocowy tort foto
na oniec mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny.
Krok 28 - Owocowy tort foto
przekladamy do tortownicy.można wylożyc ją papierem.
Krok 29 - Owocowy tort foto
pieczemy 20 minut.
Krok 30 - Owocowy tort foto
krem: nastawiamy na ogień 0,5 l mleka z cukrem i cukerm waniliowym.
Krok 31 - Owocowy tort foto
w kolejnym 0,5 l mieszamy żółtka , mąki
Krok 32 - Owocowy tort foto
kiedy mleko sie zagotuje wlewamy zimne mleko i gotujemy jak budyń. musimy poczekać aż nieco zgestnieje. odstawiamy do wystudzenia.
Krok 33 - Owocowy tort foto
margarynę ucieramy na pulchną masę.
Krok 34 - Owocowy tort foto
dodajemy po jednej łyżce budyń zimny.
Krok 35 - Owocowy tort foto
dodajemy aż do wykonczenia budyniu.krem dzielmy na 3 części.
Krok 36 - Owocowy tort foto
krem 1: brzoskwinie osączamy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 37 - Owocowy tort foto
mieszamy owoce z kremem.
Krok 38 - Owocowy tort foto
krem 2 : pierwszą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do pelnego stężenia.
Krok 39 - Owocowy tort foto
kroimy ją bardzo drobno lub enegricznie ją zmieszamy po stężeniu.
Krok 40 - Owocowy tort foto
galaretkę drugą rozmieszczamy w półowie szklanki wrzątku i czekamy aż zacznie tężeć.
Krok 41 - Owocowy tort foto
tężejącą galaretkę miksujemy z 1/3 kremu i mieszamy z pokrojoną wcześniej stężałą galaretką.
Krok 42 - Owocowy tort foto
Krem 3: ananasy osączamy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 43 - Owocowy tort foto
mieszamy owoce z kremem.
Krok 44 - Owocowy tort foto
skladamy tort:
biszkopt jasny - krem z brzoskwiniami - biszkopt orzechowy - krem galaretkowy - ciasto kokosowe - krem ananasowy- biszkopt ciemny
Krok 45 - Owocowy tort foto
tort należy obsmarować kremem dlatego w 300 ml zimnego mleka rozrabiamy krem fix
Krok 46 - Owocowy tort foto
z każdej strony wystarczy cienka warstwa.
Krok 47 - Owocowy tort foto
polewa: margarynę rozpuszczamy nie pozwalajac się jej zagotować.
Krok 48 - Owocowy tort foto
dodajemy cuier puder , kakao, rozmieszaną we wrzatku żelatynę.dokładnie mieszamy.
Krok 49 - Owocowy tort foto
kiedy masa czekoladowa lekko przestygnie roztrzepujemy ja ze śmietaną
Krok 50 - Owocowy tort foto
polewamy ciasto. odczekujemy chwilke i mozemy dekorować.
Krok 51 - Owocowy tort foto
ja uzywłam owoców z puszkki i nieco kremu.smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
moni0212 03.05.2014 14:13
dzięki za miłe słowo
Grazyna0211 30.04.2014 14:59
śliczny tort
Małgorzata9 29.04.2014 20:40
ale dzieło aż szkoda go pokroić
Gracer 29.04.2014 17:14
piękny tort
halina17 29.04.2014 15:21
Ładny tort.
Monia 29.04.2014 14:30
Piękny tort, chciałabym taki dostać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat