Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy torcik.
Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę, zalewamy 1/2 litra wody, dodajemy 1 łyżkę cukru. Gotujemy. 5 minut nie dopuszczając do rozgotowania jabłek. Ugotowane kostki jabłek dajemy na sito do odsączenia.
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, dalej ubijaj. Do piany z białek wbijamy po jednym żółtku i dalej ubijaj. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę tortową wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy w tortownicy średnicy 24 cm. w temperaturze 175*C ok. 35 minut.
Na zimny biszkopt zakładamy obręcz.
Zagotuj 1/2 litra wody i rozpuść galaretkę , do tężejącej dodaj ugotowane kostki jabłek, wymieszaj i wylej na upieczony biszkopt.
Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Zagotuj 1 szklankę wody i rozpuść kolejną galaretkę i pozostaw do zastygnięcia. Ubij śmietanę, dodaj tężejącą galaretkę i pokrojone kostki galaretki, ( pozostaw kilka do dekoracji) wymieszaj i daj na ciasto.
Ciasto udekoruj mandarynkami z puszki i plasterkami kiwi, posyp kostkami z galaretki.
Smacznego