Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
3 szklanki -
masło
1 kostka -
smalec
1 łyżka -
jajko
5 szt -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
cukier
1 szklanka -
jogurt owocowy
2 szt./duże dowolny smak -
budyń owocowy
1 szt/o smaku jogurtu -
wiórki kokosowe
20 dag -
tłuszcz do formy
-
wiórki kokosowe
do formy -
owoce
1/2 szklanki/ lecz nie koniecznie
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i posiekać z masłem i smalcem. Wbić żółtka, pół szklanki cukru i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Jedną część wyłożyć w przygotowanej tortownicy. Następnie ubić białka na sztywno, wsypać resztę cukru, budyń i ubijać przez kilka minut. Dodać jogurty, łyżeczkę proszku do pieczenia, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać ( jak mamy owoce to możemy dodać, lecz nie koniecznie)przelać do przygotowanej tortownicy. Przykryć drugą częścią ciasta, pokłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się