Owocowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • smalec

    1 łyżka
  • jajko

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • jogurt owocowy

    2 szt./duże dowolny smak
  • budyń owocowy

    1 szt/o smaku jogurtu
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • tłuszcz do formy

  • wiórki kokosowe

    do formy
  • owoce

    1/2 szklanki/ lecz nie koniecznie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i posiekać z masłem i smalcem. Wbić żółtka, pół szklanki cukru i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Jedną część wyłożyć w przygotowanej tortownicy. Następnie ubić białka na sztywno, wsypać resztę cukru, budyń i ubijać przez kilka minut. Dodać jogurty, łyżeczkę proszku do pieczenia, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać ( jak mamy owoce to możemy dodać, lecz nie koniecznie)przelać do przygotowanej tortownicy. Przykryć drugą częścią ciasta, pokłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 05.12.2016 22:11
super się prezentuje
Agnieszka-87-25 05.12.2016 18:07
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat