Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OWOCOWY TORCIK

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki

KREM BANANOWY

masło 500 g
nektar bananowy 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki

DODATKI

galaretka agrestowa 2 szt
truskawki świeże 200 g
banan 1 szt

Porada

Niewykorzystaną połowę biszkoptu możemy spokojnie zamrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: OWOCOWY TORCIK

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy, żeby urosły. Mąkę tortową, kartoflankę i proszek przesiewamy przez sito. Białka ubijamy z cukrem. Gdy piana z białek będzie sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2-3 minut. Do masy dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek i kartoflankę. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa spody.
Krok 1 - OWOCOWY TORCIK foto
2
Do ½ szklanki nektaru dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Resztę nektaru gotujemy z dodatkiem cukru. Do gotującego się nektaru dodajemy nektar z mąką ziemniaczaną. Mieszamy energicznie, aż do momentu powstania budyniu.
Krok 2 - OWOCOWY TORCIK foto
3
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - OWOCOWY TORCIK foto
4
Miękkie masło ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy wystudzony budyń bananowy. Miksujemy do momentu powstania kremu o jednolitej konsystencji.
Krok 4 - OWOCOWY TORCIK foto
5
Jedną część biszkoptu przekładamy do tortownicy i smarujemy połową kremu bananowego.
Krok 5 - OWOCOWY TORCIK foto
6
Na krem układamy plasterki banana i wylewamy połowę gęstniejącej galaretki. Całość chłodzimy w lodówce.
Krok 6 - OWOCOWY TORCIK foto
7
Gdy galaretka całkowicie zgęstnieje jej wierzch pokrywamy pozostałą częścią kremu. Na kremie układamy umyte i pozbawione szypułek truskawki. Całość zalewamy resztą galaretki agrestowej i ponownie wkładamy do lodówki.
Krok 7 - OWOCOWY TORCIK foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.06.2015 11:56
super torcik
Pani Domu 10.06.2015 08:40
smaczny placek
Krzysztof15 09.06.2015 06:45
bardzo smaczny
misia53 08.06.2015 23:10
o tej porze fajnie jest tak owocowo
MałaMi89 08.06.2015 22:38
Uwielbiam takie słodkości :)
halina17 08.06.2015 21:54
Dobre ciasto.
Zdzisław 08.06.2015 20:21
takie słodkości bardzo lubię
Motorek 08.06.2015 19:16
Super do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak