Owocowy Mix

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • mąki tortowej

    3 łyzki
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżka
  • proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • śmietany kremówki 30%

    1.5 litra
  • cukru pudru do masy

    20 dag
  • galaretki o smaku wiśniowym

    2 szt
  • galaretka agrestowa

  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do otrzymania kremowej puszystej masy. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy schłodzoną galaretkę rozpuszczoną w 0,5 litra gorącej wody i mieszamy z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami (najlepiej z puszki). Masę wlewamy na upieczony biszkopt układamy winogron i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Potem zalewamy galaretką o smaku agrestowym przygotowaną według przepisu na opakowaniu i ponownie schładzamy w lodówce.
Temperatura pieczenia biszkoptu: 180C
Czas pieczenia: 20-30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 21.11.2013 20:44
Wygląda ciekawie
ZEWA 18.06.2012 20:20
takie ciasta są najlepsze
Andysz 28.05.2012 12:10
mniammm
tomek18 17.02.2012 08:08
super deser
iknkirke 14.11.2011 12:03
pycha
Juleczka20 03.09.2011 15:49
pycha
IlonaAlbertos 04.03.2011 09:44
Uwielbiam takie :)
patusia 10.01.2011 22:35
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
Dorota76 17.12.2010 20:52
też bardzo lubię
Malinka 22.10.2010 08:40
Uwielbiam takie lekkie ciacha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat