Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy krem jaglany

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 1/3 szklanki
mleko 2/3 szklanki + 2-3 łyżki
sól mała szczypta
olej kokosowy 2 łyżeczki
owoce leśne 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja (mrożonej)
banan 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy krem jaglany

Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą, aby uniknąć goryczy. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Dolewamy mleko, dodajemy małą szczyptę soli i gotujemy (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania możemy dodać mleko, aby jego ilość była wystarczająca i kasza nam się nie przypaliła. Gdy kasza odpowiednio napęcznieje (około 10-12 minut) zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy kaszę jeszcze z 2-3 minuty pod przykryciem.
Kaszę odkrywamy i zostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy mrożonej mieszanki owoców, należy je rozmrozić.
Do misy blendera z nożami przekładamy kaszę jaglaną oraz 1/2 mieszanki owoców (około 125 g) – ananas, mango, papaja. Do składników dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Tropikalny krem jaglany przekładamy do pucharka. Misę blendera myjemy, następnie wkładamy do niej pozostałe owoce (zostawiając 2-3 kawałki do dekoracji) i 1/2 obranego banana. Całość miksujemy do uzyskania owocowego musu.
Owocowy mus przekładamy na warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy kawałkami owoców.
Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 04.07.2017 22:52
Dobry deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak