Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe tartaletki z serkiem mascarpone
Do przesianej mąki wbijamy 2 żółtka, dodajemy cukier puder, szczyptę soli i pokrojone masło. Wszystkie składniki mieszamy, uważając, aby masło zbytnio się nie ogrzało (na początku najlepiej użyć noża). Gotowe ciasto wstawiamy na około pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy słodki krem: ubijamy na sztywno śmietanę, następnie powoli dodajemy serek mascarpone i cukier puder (wedle uznania :) ), i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę również odstawiamy do lodówki.
Owoce obieramy, z granata zostawiamy same pestki, kiwi kroimy w ćwiartki lub plasterki.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na tartaletki (nie musimy ich smarować masłem, jest go wystarczająco w cieście), nakłuwamy widelcem w wielu miejscah i pieczemy w temperaturze 170-180C, aż ciasto się zarumieni i zacznie odchodzić od foremki. Wyjmujemy tartaletki z foremek, a gdy ostygną, wykładamy na nie masę i dekorujemy wybranym owocami i odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.