Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe tartaletki z sercem
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 0,5 godzimy w lodówce.
Po schłodzeniu dzielimy je w proporcji 1/3 i 2/3.
Większą część ciasta wałkujemy. Wykładamy nim przygotowane tartaletki.
Na wyłożonym cieście kruchym układamy po kilka owoców – u mnie są to borówki. Owoce powinny zakryć całe dno.
Teraz wałkujemy drugą (mniejszą) część ciasta. Wykrawamy z niego małe serca, które układamy na owocach.
Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20 minut w 180ºC.
Gotowe studzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam kruche ciasto i owoce. Jeśli te dwie „rzeczy” połączone są w jednym cieście musi być ono pyszne. Dlatego często robie takie wypieki.
Babeczki idealnie nadają się na słodką przekąskę. Możemy przygotować je z dowolnymi owocami (truskawki, jabłka, maliny, brzoskwinie itp.)