Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe pucharki w musie miętowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 50 g
czekolada mleczna 100 g
brzoskwinie w puszce 1 puszka
śmietana 500 ml
jabłko 1
pomarańcza 1
mięta liście 4 listki
cukier waniliowy 2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe pucharki w musie miętowym

Zagotować śmietanę i gorącą wylać na posiekaną miętę.
Przykryć, pozostawić do naciągnięcia na 10 minut, potem przefiltrować przez sitko.
Stopić posiekaną gorzką czekoladę i połowę mlecznej w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną. Przykryć folią i zachować na 12 godzin w lodówce.
Pokroić brzoskwinie na małe kostki. Obrać jabłko i pokroić w kostkę. Wycisnąć pomarańcz, wlać sok i kostki owoców z cukrem waniliowym do garnka. Gotować 20 minut na średnim ogniu, by uzyskać gęsty kompot. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Wyjąć masę śmietanowo - miętowo - czekoladową i ubić, by uzyskać gładki mus.
Napełnić szklanki warstwą musu i warstwą kompotu, udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
POMYSŁY: by było szybciej, zastąpić kompot owocami sezonowymi np. malinami lub kostkami ananasa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak