Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe pucharki w musie miętowym
Przykryć, pozostawić do naciągnięcia na 10 minut, potem przefiltrować przez sitko.
Stopić posiekaną gorzką czekoladę i połowę mlecznej w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną. Przykryć folią i zachować na 12 godzin w lodówce.
Pokroić brzoskwinie na małe kostki. Obrać jabłko i pokroić w kostkę. Wycisnąć pomarańcz, wlać sok i kostki owoców z cukrem waniliowym do garnka. Gotować 20 minut na średnim ogniu, by uzyskać gęsty kompot. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Wyjąć masę śmietanowo - miętowo - czekoladową i ubić, by uzyskać gładki mus.
Napełnić szklanki warstwą musu i warstwą kompotu, udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
POMYSŁY: by było szybciej, zastąpić kompot owocami sezonowymi np. malinami lub kostkami ananasa.